Veda - Uğur Hamurcu || Kitap Yorumu

Kitap Adı: Veda
Seri Sıralaması: -
Yazar: Uğur Hamurcu
Yayınevi: Minval Yayınları
Baskı Yılı: 2016
Sayfa Sayısı: 240
Kitaba Puanım: 4/5

Vaucluse'nin arka sokaklarında bir hayalet dolaşıyor; Fransız İhtilali'nin hayaleti...

1700'lü yılların son çeyreğinde Auberge köyünde büyükannesiyle yaşayan Daryll, mutlak monarşinin gölgesinde, hayatı yeni yeni adımlamaya başlamıştır. Burjuvazinin ve varsılların açgözlülüğü, bitmek bilmez hırsları köy halkını ve Vaucluse kasabasını yoksulluğa, çaresizliğe sürüklerken hayat Daryll'a beklenmedik sürprizler hazırlar. Yaşama umudunu kaybetmiş bir halka umut ışığı olmak için her şeyden vazgeçen bir grup gencin Don Kişotvari mücadelesi, ihtilal meşalesinin fitilini ateşler.

Aşkın, kavganın, dostluğun, mücadelenin ve fedakârlığın Fransız İhtilali arkaplanında dokunaklı biçimde işlendiği Veda, akıcı anlatımı ve gerçekçi kurgusuyla, çığır açmış bir devrime ayna tutuyor.
(Tanıtım Bülteninden)

Veda kitabı uzun zamandır merak ettiğim bir kitaptı. Fırsatını bulmuşken de hemen bitmemesi için sindirerek okumak istedim. İyi de ettim. Bu kitap içinde birçok şey barındıran bir kitaptı.
Akıcı anlatımı, merak uyandıran kurgusuyla beni içine çekti. Yormuyor, bir çırpıda bitiyor sayfalar. Umudun varlığına sıkı sıkıya tutulan insanların mücadelesini okudum satırlarda. Safça duyulan hislerin kimi zaman taşıyamaz şekilde ağır olmasını ben de karakterlerle birlikte hissettim. Esasında, inançla yürütülen bir başkaldırı hikayesi, Veda.

Final kısmı her ne kadar üzdüyse de beni, olması gerekenin bu olduğunu düşünüyorum. Ama romantik ruhum, mutlu sonun olmasını yeğlerdi.

Hikayenin geçtiği dönem 1780'li yıllar. Monarşinin altında ezilen halkın içinden biri, köyünde büyükannesi ve büyükbabası ile yaşayan çocuk Daryll. Büyükbabasının kaybıyla hayatın yükü çelimsiz omuzlarına yüklenir. Kendine bir iş bulur, çalışır. Kalbi iyilik dolu, saf bir genç adam. Meraklı, elinden gelmeyen iş olmayan, parmak biri. Bir gün, ustasının ikazına rağmen, kasabanın arka sokaklarında gezinir. Gördükleri onu derinden etkiler ve aradan fazla zaman geçmeden yeniden gelerek iyilik yapmak ister. Bu isteği neredeyse ölümüne sebep olacağını düşünmez bile. O sokaklarda açlık ve sefaletle yaşamaya mahkum edilen halkın bir zaman sonra kenetlenerek büyük bir direnişe girdiğini okuyoruz kitapta. Mücadelelerinin tek sebebiyse eşit yaşam ve özgür olmak istemeleri.

Kitap boyu Daryll'in hayatındaki aşamalarına şahitlik ediyoruz. Sayfalar ilerledikçe çelişkilerini, korkularını, susmayan vicdanını, safça duyduğu aşkını görüyor ve yaşadıklarına tanıklık ediyoruz.

Aslında kitaptaki her karakter içinize işliyor, her birinin hayatı sırlarla dolu.  Fazla ipucu verip kitabı size anlatmayacağım. Bunun yerine kitabı almanızı önererek kendinizin okuyup görmenizi isteyeceğim sizden.

Haksızlık karşısında mücadele, safça duyulan aşk, fedakarlık ve kendini bulma arayışı barındıran Veda kitabı sizin de seveceğiniz bir kitap olacak.

0 comments:

Yorum Gönder